Leuven, 1983
Rinus Van de Velde voltooide zijn studie beeldhouwen aan Sint Lucas Antwerpen en staat bekend om zijn imposante en hyperrealistische houtskooltekeningen. Zijn artistieke ontwikkeling begon met het gebruik van bestaande foto's als basis, maar vanaf 2012 integreerde hij zelfgebouwde levensgrote maquettes en geënsceneerde taferelen in zijn werk. Elke tekening gaat gepaard met een beknopte, filmische tekst die de gedachten van het afgebeelde personage vertolkt of dialogen tussen verschillende personages weergeeft, wat onmiddellijk beelden oproept bij de toeschouwer.
— Rinus Van de Velde
Als vernuftige beeldenmaker en humoristische verteller beoogt hij met zijn speelse creaties niet enkel de wereld weer te geven, maar ook vorm te geven. Hierbij plaatst hij zichzelf binnen de kunstgeschiedenis en onderzoekt hij de rol van de kunstenaar. De kern van zijn werk is het creëren van een denkbeeldige autobiografie, waarin hij alternatieve levens en parallelle universums voor zijn eigen bestaan bedenkt. In dit gefantaseerde autobiografische universum gaat hij als reiziger en avonturier in dialoog met zowel bekende als minder bekende personages, zoals Edvard Munch, David Hockney en Vincent van Gogh. Hij benadrukt: "Ik verbeeld me een leven dat ik nooit heb geleid. Dagdromen zijn voor mij belangrijker dan de werkelijkheid, omdat je in gedachten zoveel meer kunt ervaren dan in het echte leven."
Door de jaren heen is Van de Velde geëvolueerd tot een veelzijdige kunstenaar die naast indrukwekkende tekeningen ook andere media heeft verkend, zoals sculpturen, film en keramiek. Zijn creaties spelen voortdurend met de grenzen tussen fictie en realiteit.
Bij verschillende solotentoonstellingen, zoals die in het BOZAR-museum en Museum Voorlinden, combineert hij kunstwerken uit de vaste collectie van het desbetreffende museum met zijn eigen werk. Hierdoor ontstaat een dialoog tussen beide werken.
Rinus Van de Velde's kunst is een doorlopende verkenning van de interactie tussen diverse media en een intrigerende balans tussen verbeelding en realiteit.