Rinus Van de Velde

Leuven, 1983

Rinus Van de Velde

Rinus Van de Velde voltooide zijn studie beeldhouwen aan Sint Lucas Antwerpen en staat bekend om zijn imposante en hyperrealistische houtskooltekeningen. Zijn artistieke ontwikkeling begon met het gebruik van bestaande foto's als basis, maar vanaf 2012 integreerde hij zelfgebouwde levensgrote maquettes en geënsceneerde taferelen in zijn werk. Elke tekening gaat gepaard met een beknopte, filmische tekst die de gedachten van het afgebeelde personage vertolkt of dialogen tussen verschillende personages weergeeft, wat onmiddellijk beelden oproept bij de toeschouwer.

"Ik verbeeld me een leven dat ik nooit heb geleid. Dagdromen zijn voor mij belangrijker dan de werkelijkheid, omdat je in gedachten zoveel meer kunt ervaren dan in het echte leven."

— Rinus Van de Velde

Als vernuftige beeldenmaker en humoristische verteller beoogt hij met zijn speelse creaties niet enkel de wereld weer te geven, maar ook vorm te geven. Hierbij plaatst hij zichzelf binnen de kunstgeschiedenis en onderzoekt hij de rol van de kunstenaar. De kern van zijn werk is het creëren van een denkbeeldige autobiografie, waarin hij alternatieve levens en parallelle universums voor zijn eigen bestaan bedenkt. In dit gefantaseerde autobiografische universum gaat hij als reiziger en avonturier in dialoog met zowel bekende als minder bekende personages, zoals Edvard Munch, David Hockney en Vincent van Gogh. Hij benadrukt: "Ik verbeeld me een leven dat ik nooit heb geleid. Dagdromen zijn voor mij belangrijker dan de werkelijkheid, omdat je in gedachten zoveel meer kunt ervaren dan in het echte leven."

Door de jaren heen is Van de Velde geëvolueerd tot een veelzijdige kunstenaar die naast indrukwekkende tekeningen ook andere media heeft verkend, zoals sculpturen, film en keramiek. Zijn creaties spelen voortdurend met de grenzen tussen fictie en realiteit.

Bij verschillende solotentoonstellingen, zoals die in het BOZAR-museum en Museum Voorlinden, combineert hij kunstwerken uit de vaste collectie van het desbetreffende museum met zijn eigen werk. Hierdoor ontstaat een dialoog tussen beide werken.

Werk:

 1. Tekeningen: Van de Velde's tekeningen variëren van houtskool op doek tot kleurpotloden en oliepastels, elk met een eigen unieke stijl en textuur.
 2. Sculpturen: Hij gebruikt sculpturen als achtergrond voor zijn tekeningen en als decors voor films. Een opvallend voorbeeld is een gedetailleerde levensgrote treinwagon van hout en karton.
 3. Film: Van de Velde heeft diverse films gemaakt, zoals "The Villagers" (2019), een veertig minuten durende film die het leven van fictieve bergdorpelingen visualiseert, en "La Ruta Natural" (2022), een cirkelvormig verhaal over een gemaskerde alter-ego in een geconstrueerde wereld.
 4. Keramiek: Naast zijn andere werken creëert Van de Velde keramische asbakken met absurdistische taferelen.

Rinus Van de Velde's kunst is een doorlopende verkenning van de interactie tussen diverse media en een intrigerende balans tussen verbeelding en realiteit.

Rinus Van de Velde
Rinus Van de Velde
Rinus Van de Velde
Rinus Van de Velde
Rinus Van de Velde
Rinus Van de Velde
Rinus Van de Velde
Rinus Van de Velde

Opdracht: houtskooltekening

 1. Kies online een houtskooltekening van Rinus Van De Velde.
 2. Plaats de gekozen afbeelding in InDesign op A4-formaat (liggend of staand).
 3. Zorg ervoor dat de afbeelding van goede kwaliteit is.
 4. Print de afbeelding zo groot mogelijk uit (ook op SRA3-formaat).
 5. Knip een sjabloon van 80 mm x 120 mm uit papier (gebruik een snijmesje).
 6. Gebruik het sjabloon om een passend deel van het kunstwerk van Rinus Van De Velde te selecteren uit de geprinte afbeelding.
 7. Je kunt deze uitsnede ook digitaal in InDesign maken in plaats van handmatig.
 8. Teken een raster op de geprinte uitsnede met een rood potlood of stift.
 9. Verdeel het raster in vier gelijke delen met middellijnen.
 10. Verdeel elk van deze vier vlakken nogmaals in vier delen, waardoor je in totaal 16 vlakken krijgt.
 11. Gebruik een groot tekenblad (480 mm x 320 mm) en verdeel dit in 16 vlakken door middellijnen.
 12. Neem de uitgesneden afbeelding op groot formaat over op het tekenblad met een tekenpotlood.
 13. Oefen eerst met houtskool op een A4-formaat, waarbij je verschillende technieken uitprobeert zoals beschreven in de volgende link: Hoe maak ik een houtskooltekening.
 14. Werk aan de grote tekening met houtskool, begin zacht en bouw in lagen op.