Mappenstructuur van webprojecten

Het correct organiseren van bestanden en mappen is cruciaal wanneer je lokaal aan een website werkt. Een goed georganiseerde mappenstructuur zorgt voor een efficiënte workflow en maakt het eenvoudiger om je website te beheren en bij te werken. Het helpt ook bij het probleemloos uploaden van de site naar een webserver.

  1. Creëren van een projectenmap: Maak een nieuwe map op je computer waar je alle websites gaat opslaan. Geef deze map een relevante naam zoals webprojecten, en bewaar deze op een locatie die gemakkelijk te onthouden en te bereiken is. Binnen deze map creëer je voor elke website die je bouwt een aparte map, welke je vervolgens verdeelt in submappen.
  2. Organisatie van submappen: Creëer submappen binnen je websitemappen voor:
  • pages/ - Bevat de HTML-bestanden voor verschillende webpagina's (behalve de hoofdpagina, index.html, die meestal in de hoofdmap (rootfolder) van de website staat).
  • images/ - Bevat alle afbeeldingsbestanden, en het kan verder onderverdeeld worden in submappen voor organisatie.
  • scripts/ - Bevat JavaScript-bestanden.
  • styles/ - Bevat CSS-stijlbladen.
  • videos/ - Is een optionele map voor videobestanden.

Elk webproject heeft zijn eigen map binnen de 'Webprojecten' hoofdmap. Binnen elke projectmap zijn submappen voor verschillende soorten bestanden:

Webprojecten/

├── Website1/

├── pages/ (HTML-bestanden voor verschillende pagina's)

├── images/ (Afbeeldingsbestanden)

├── scripts/ (JavaScript-bestanden)

├── styles/ (CSS-stijlbladen)

└── videos/ (Videobestanden)

├── Website2/

├── pages/ (HTML-bestanden voor verschillende pagina's)

├── images/ (Afbeeldingsbestanden)

├── scripts/ (JavaScript-bestanden)

├── styles/ (CSS-stijlbladen)

└── videos/ (Videobestanden)

Bestandsbenaming en -indeling

Het nauwkeurig benoemen en indelen van je bestanden is net zo belangrijk als het organiseren van je mappen. Het zorgt voor een gestroomlijnde ontwikkelingservaring en maakt het beheer van je website eenvoudiger.

Benaming conventies

Het gebruik van duidelijke en consistente benamingen is essentieel voor een efficiënte websiteontwikkeling. Hier zijn enkele beste praktijken:

  1. Hoofdlettergevoeligheid: Wees consistent in het gebruik van hoofdletters. Het is een goede praktijk om bestands- en mapnamen in kleine letters te houden om verwarring te voorkomen, aangezien sommige servers hoofdlettergevoelig zijn.
  2. Spaties vermijden: Vermijd spaties in bestands- en mapnamen. Gebruik in plaats daarvan koppeltekens (-) of underscores (_) om woorden te scheiden, bijvoorbeeld “about-us.html”.

Naar boven