Subtractieve kleurmenging

Subtractieve kleurmenging is een systeem waarbij kleuren ontstaan door het absorberen en reflecteren van licht door kleurpigmenten in inkten, verf, textiel, cosmetica, kunststoffen, keramiek, enzovoort. Het kleurencirkelmodel, gebaseerd op de natuurkunde, omvat de drie primaire kleuren (cyaan, magenta en geel), de secundaire kleuren die ontstaan door het mengen van de primaire kleuren (rood: geel + magenta, groen: geel + cyaan, blauw: cyaan + magenta), en de tertiaire kleuren die ontstaan door het mengen van een primaire kleur met een secundaire kleur. Deze kleurencirkel biedt een wetenschappelijke benadering van kleurenleer en dient als een waardevol instrument om kleurinteracties en -harmonieën te begrijpen.

Het kleurenwiel is samengesteld uit pure, verzadigde kleuren. Dit betekent dat er geen wit, zwart of grijs aan de kleuren is toegevoegd. Deze pure kleuren staan op zichzelf en worden vaak gebruikt om expressie en contrast in kunstwerken, ontwerpen en visuele composities te creëren.

kleurenspectrum
Het kleurenspectrum bevat alle kleuren waaruit wit licht is samengesteld: rood, oranje, geel, groen, cyaan (voorheen blauw), blauw (voorheen indigo) en violet. Al deze kleuren lopen naadloos in elkaar, waardoor er verschillende tussentinten ontstaan waarin twee kleuren gemengd zijn.
spectrum in een cirkel
In het kleurenspectrum komen de kleuren altijd in dezelfde volgorde voor. Magenta verschijnt zowel aan de rode kant als aan de blauwe kant van het kleurenspectrum, waardoor we het spectrum ook als een cirkel kunnen voorstellen.
kleurencirkel met subtracitieve primaire kleuren
Primaire kleuren, basiskleuren deze kunnen niet door menging verkregen worden, dit zijn de subtractieve basiskleuren.
kleurencirkel met subtracitieve secundaire kleuren
Secundaire kleuren, kleuren die ontstaan door menging van twee primaire kleuren.
kleurencirkel met subtracitieve tertiaire kleuren
Tertiaire kleuren, kleuren die ontstaan door menging van één primaire kleur met één secundaire kleur.
kleurencirkel met zuivere kleuren
Primaire, secundaire en tertiaire kleuren zijn pure verzadigde kleuren, zonder toevoeging van wit, zwart of grijs.
kleurencirkel
Op de middelste ring van de cirkel worden de kleurtonen weergegeven. Aan de buitenkant van de cirkel bevinden zich minder verzadigde kleuren, ook wel schaduwen genoemd, die ontstaan door het mengen van zuivere kleuren met zwart of grijs. Naarmate je naar het middelpunt van de cirkel gaat, worden de kleuren helderder en vind je de tinten. Dit zijn de zuivere kleuren die gemengd zijn met wit.
kleurencirkel met zuivere kleuren
Complementaire kleuren zijn de tegenoverliggende kleuren, bij menging van deze kleuren ontstaat in de subtractieve menging zwart. Deze kleuren leveren het grootste contrast.