Kleurenschema's per designperiode

Kies voor je kastontwerp een kleurenschema geïnspireerd op een designperiode. Dit helpt je niet alleen om kleur bewust toe te passen, maar ook om te begrijpen hoe kleurgebruik mee evolueerde met de vormgeving, cultuur en technologie van een bepaalde tijd.

Zodra je een stijl gekozen hebt — zoals Art Deco, modernisme, pop-art, brutalisme of Memphis — doe je eerst kort onderzoek naar de stijlperiode. Kijk naar typische kleuren, vormen, materialen en sfeerbeelden. Hoe ontstond de stijl? Wat wilde ze uitdrukken? Wat zijn herkenbare kenmerken in interieur, mode of grafisch ontwerp?

Denk ook aan je eigen omgeving: loop rond in de stad of buurt en let op gebouwen, ramen, gevelletters of interieurwinkels. Herken je elementen uit de gekozen stijl? Welke kleuren worden gebruikt? Zie je combinaties die je inspireren?

Verzamel enkele voorbeelden of foto’s en verwerk die in je presentatie of moodboard. Zo maak je je ontwerp niet alleen visueel sterk, maar ook inhoudelijk onderbouwd. Je laat zien dat je bewust kiest en begrijpt waar je inspiratie vandaan komt.

Stijl & kleurinspiratie

Art Deco

Luxueus, contrastrijk en elegant: goud, zwart, diepgroen, marineblauw.

Modernisme / Bauhaus

Zuivere, functionele kleuren: rood, blauw, geel, zwart en wit.

Pop-art

Felle kleuren, hoog contrast, speels en expressief.

Brutalisme

Minimalistisch en rauw. Denk aan beton, grote vlakken, weinig opsmuk, harde randen.

Memphis

Pastel én neon, vrolijk, grillig en verrassend.

Voorbeelden in de stad

Ga eens op verkenning in Gent of omgeving. Je vindt meer stijlvoorbeelden dan je denkt! Hieronder een aantal plekken en gebouwen die passen bij de designperiodes waaruit je kunt kiezen:

  • Art Deco: De Vooruit, het voormalige Wintercircus, bioscoop Rex (Dendermondsesteenweg), en diverse appartementsgebouwen in de stationsbuurt (Kortrijksesteenweg, Clementinalaan).
  • Modernisme / Bauhaus: Universiteitsbibliotheek Boekentoren van Henry Van de Velde, appartementsgebouwen rond het Citadelpark en in Sint-Amandsberg (jaren ’30 stijl met platte daken en horizontale ramen).
  • Pop-art: Minder zichtbaar in architectuur, maar kijk naar etalages, vintage neonreclame of murals met felle kleuren (o.a. Werregarenstraatje).
  • Brutalisme: Boekentoren (ook hier!), Aula UGent, de betonnen gebouwen op de campus Sterre (RUG), UGent UFO gebouw (Universiteitstraat), en sommige oude sporthallen of scholen gebouwd in de jaren ’60–’70.
  • Memphis: Geen klassiek gebouw, maar Flanders Expo is een goed voorbeeld van een postmoderne stijl met Memphis-invloeden: speelse kleurvlakken, geometrie, en opvallende vormen. Kijk ook naar kinderspeelplaatsen of postmoderne winkelcentra in de buurt.

Je mag ook foto's nemen van geveldetails, affiches, straatmeubilair of typografie die volgens jou binnen een bepaalde stijl passen. Voeg die toe aan je moodboard of presentatie, samen met kleuren die je daaruit afleidt.

In de buurt: Flanders Expo

De ingang van Flanders Expo in Gent vertoont duidelijke kenmerken van de Memphis-stijl. De opvallende boogvorm, het gebruik van pastelkleuren zoals roze en blauw, en de geometrische indeling verwijzen naar de speelse en kleurrijke esthetiek van deze designstroming uit de jaren '80.

Hoewel het gebouw zelf een functioneel evenementencomplex is, toont de inkom hoe stijl en architectuur elkaar kunnen kruisen. Een goed voorbeeld van hoe je ook in de buurt visuele inspiratie kunt vinden!