Constructie van een beweegbare animatiefiguur

Stappenplan

1. Schetsen en ontwerp in Adobe Illustrator:

  • Begin met het schetsen van de figuur op papier, met aandacht voor een duidelijke en expressieve pose die geschikt is voor animatie. Denk hierbij aan de beweegbare onderdelen zoals armen, benen, hoofd en voeten.
  • Scan je schets in en open Adobe Illustrator. Start een nieuw document op A4-formaat en plaats je ingescande schets op een sjabloonlaag (template layer) voor referentie.
  • Overweeg om de figuur eerst volledig op één laag te tekenen. Dit maakt het makkelijker om een coherent ontwerp te behouden tijdens het digitale proces.
  • Gebruik na het voltooien van de tekening het mesgereedschap om de figuur in beweegbare onderdelen te snijden. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat elk onderdeel afzonderlijk kan bewegen.
  • Kopieer vervolgens elk segment naar een aparte laag. Dit maakt individuele beweging en animatie mogelijk, waardoor je meer controle hebt over het animatieproces.
Samengesteld voorbeeld van een op cirkels gebaseerde pop
Tekenen in Adobe Illustrator
Voorbeeld van een op cirkels gebaseerde pop
Schetsen van de figuur
Samengesteld voorbeeld van een op cirkels gebaseerde pop
Tekenen in Adobe Illustrator
Voorbeeld van een op cirkels gebaseerde pop
Tekenen in Adobe Illustrator

Ontwerp gebaseerd op cirkels:

Bij een geposeerde pop (een rig of model ontworpen om in verschillende posities of houdingen te worden gezet), draaien de lichaamsdelen van het personage rond een vast punt. Door de gewrichten van je uitgesneden geposeerde pop als cirkels te ontwerpen, maak je optimaal gebruik van deze cirkelvormige beweging. Het kiezen voor cirkelvormige ellebogen en knieën als esthetische keuze zal je rig elegant laten werken. Dit op cirkels gebaseerde ontwerp kan eveneens dienen als het modelblad voor elke frame-voor-frame animatie.

Voorbeeld van een op cirkels gebaseerde pop
Verschillende onderdelen van een figuur met op cirkels gebaseerde gewrichten
Samengesteld voorbeeld van een op cirkels gebaseerde pop
Voorbeeld van een volledig samengestelde figuur met op cirkels gebaseerde gewrichten, ontworpen voor maximale flexibiliteit en expressie in animatie

Bekijk ook: 7 Manieren om Frame-voor-Frame en Geposeerde Animatie te Combineren

2. Inkleuren en voorbereiden voor print:

  • Vul elk onderdeel in met zwart binnen Illustrator om een silhouet effect te creëren, vergelijkbaar met de stijl van Lotte Reiniger.
  • Zorg ervoor dat elk beweegbaar onderdeel op een aparte laag staat en duidelijk gelabeld is voor gemakkelijke identificatie.

3. Uitprinten en uitsnijden:

  • Print de ingekleurde figuur uit op wit karton. Dit zorgt voor een stevige basis voor je beweegbare figuur.
  • Gebruik een scherpe schaar of een precisiesnijgereedschap om elk onderdeel nauwkeurig uit te snijden. Gebruik een zwarte stift om eventuele foutjes bij het uitsnijden te corrigeren.
Uitsnijden van de figuur
Uitsnijden van in Adobe Illustrator getekende en vervolgens uitgeprinte figuren.
>Gebruik van een zwarte stift om knipfoutjes zorgvuldig te verdoezelen.
Gebruik van een zwarte stift om knipfoutjes zorgvuldig te verdoezelen

4. Assemblage met splitpennen:

  • Maak kleine gaatjes op de plekken waar de onderdelen met elkaar verbonden moeten worden, rekening houdend met de bewegingsvrijheid.
  • Gebruik splitpennen om de onderdelen flexibel aan elkaar te bevestigen, zodat ze soepel kunnen bewegen.
Zorgvuldig gaatjes prikken in de schimmenanimatiefiguur ter voorbereiding op het monteren van de splitpennen
Zorgvuldig gaatjes prikken in de schimmenanimatiefiguur ter voorbereiding op het monteren van de splitpennen, essentieel voor de flexibele gewrichtsverbindingen.
Montage van de splitpennen
Montage van de splitpennen om de gewrichten van de animatiefiguur te verbinden
Detailopname let op de met zorg geïnstalleerde splitpennen
Detailopname let op de met zorg geïnstalleerde splitpennen en de op cirkels gebaseerde gewrichten, essentieel voor nauwkeurige en vloeiende beweging.
Figuur volledig geassembleerd en klaar voor gebruik in stop-motion animatie
Figuur volledig geassembleerd en klaar voor gebruik in stop-motion animatie.

5. Stop-Motion animatie:

  • Creëer een achtergrond en plaats je figuur voor de camera, met extra lichtbronnen voor het creëren van schaduweffecten.
  • Beweeg de onderdelen van je figuur geleidelijk en fotografeer elke beweging om een frame-voor-frame animatie te creëren.
  • Importeer de foto's in een videobewerkingsprogramma of specifieke stop-motion software om je animatie samen te stellen.

Extra tips:

  • Besteed aandacht aan detail en expressie voor een overtuigende animatie. Elk detail kan bijdragen aan de algehele uitdrukking en sfeer.
  • Test de beweging van je figuur vooraf om zeker te zijn van soepele animatie. Aanpassingen kunnen nodig zijn voor optimale beweging.
  • Laat je inspireren door Lotte Reiniger, maar voel je vrij om je eigen creatieve draai aan het project te geven. Experimenteer met achtergronden, lichteffecten en verhaallijnen.

Woordenlijst animatietermen

Modelblad / Model Sheet
Een referentiedocument gebruikt in animatie dat de stijl, proporties, karakters, poses, en expressies van een geanimeerd personage vastlegt. Het zorgt voor consistentie in het uiterlijk en gedrag van het personage door het gehele animatieproces heen.
Cutout Animation (Knipanimatie)
Een 2D-vorm van stop-motion animatie waarbij een uitgeknipt personage bestaat uit losse lichaamsdelen die frame voor frame bewogen worden om de animatie te produceren.
Rig
Verbinden van de lichaamsdelen van een stop-motion geanimeerd personage. In animatiesoftware kan dit het in een hiërarchie plaatsen van de lichaamsdelen inhouden, wat bekend staat als 'parenting'.
Keyframes (Sleutelframes)
De poses in een animatie die essentieel zijn voor het vertellen van het verhaal.
Inbetweening (Inbetweens)
De animatie tussen sleutelframes. Dit kan handmatig, frame voor frame, gecreëerd worden of procedureel door animatiesoftware als 'tweening'.
Smear
Een gestileerde vorm van inbetweening die bewegingsonscherpte nabootst, gebruikt bij snelle acties.
Puppet (Pop)
Een personage dat expressief bewogen kan worden wanneer gemanipuleerd door een poppenspeler of animator.
Nest (Geneste animatie)
Een techniek binnen animatiesoftware waarbij geanimeerde objecten aparte tijdlijnen van animatie bevatten die tegelijkertijd afspelen.
Morphing
Een niet-naturalistische animatietechniek waarbij een personage of object frame voor frame in een ander verandert.
Hold
Een frame van animatie dat herhaald wordt om een stilstaand beeld te creëren.
Moving hold (Bewegende hold)
Een subtiele en langzame stukje animatie dat de pose van het personage genoeg behoudt om vergelijkbaar te zijn met een hold.
1s (Op enen)
Animeren op elk frame van de film of video.
2s (Op tweeën)
Animeren op elk ander frame van de film of video. Het vasthouden van elk beeld voor twee frames bij 24fps of 25fps wordt waargenomen als vloeiende beweging.
FPS (Frames per seconde)
Het aantal frames per seconde waarop de film, video of animatie wordt afgespeeld.