Hoe kies je de perfecte merknaam

Het vinden van de perfecte merknaam is een cruciaal onderdeel van het ontwikkelen van een sterke merkidentiteit. Dit proces vereist creativiteit, strategische planning en een diep begrip van je merkidentiteit. Hier vind je een checklist en een stappenplan die je helpen bepalen aan welke criteria een effectieve merknaam moet voldoen:

 • Wees beknopt maar impactvol.
 • Gebruik een beperkt aantal letters voor maximale impact.
 • Heb een duidelijke doelstelling.
 • Vermijd generieke namen.
 • Streef naar eenvoud.
 • Wees relevant, maar verrassend.

Stappenplan

Stap 1: Identificeer de essentie van het merk

Wat onderscheidt jouw merk van anderen? Is het innovatie, duurzaamheid, of de luxe ervaring die het biedt? Een succesvolle merknaam reflecteert de kernwaarden en het unieke verkooppunt van je merk.

Stap 2: Creatieve naamgevingstechnieken

Er zijn diverse methodes om tot een unieke en gedenkwaardige merknaam te komen. Hieronder enkele technieken met voorbeelden en uitleg:

 • Acroniemen: Afkortingen van een reeks woorden. Bijvoorbeeld, 'NASA' voor National Aeronautics and Space Administration, en 'BMW' voor Bayerische Motoren Werke. Deze namen zijn beknopt, professioneel en gemakkelijk te onthouden.
 • Woordcombinaties: Combineer twee relevante woorden. 'PayPal' combineert 'pay' en 'pal', terwijl 'LinkedIn' 'link' met 'in' combineert. Deze techniek is ideaal voor moderne en innovatieve merken.
 • Mythologie en literatuur: Inspiratie uit verhalen en legendes. 'Ajax', het reinigingsmiddel, is genoemd naar de Griekse krijger, en 'Venus', het scheermesjesmerk, naar de Romeinse godin van schoonheid en liefde. Perfect voor merken die diepgang en karakter willen uitstralen.
 • Buitenlandse woorden: Gebruik woorden uit andere talen. 'Audi', de Latijnse vertaling van 'Horch' (luisteren), werd gekozen door August Horch voor zijn nieuwe bedrijf nadat hij zijn originele bedrijf had verlaten. 'Volvo' betekent 'ik rol' in het Latijn, wat oorspronkelijk verwees naar de rolbeweging van kogellagers, het product waarmee het bedrijf Volvo oorspronkelijk begon. Deze namen geven een internationaal en uniek karakter aan een merk.
 • Persoonlijke namen: Gebruik je eigen naam of die van een historisch of fictief figuur. 'Ford' is vernoemd naar zijn oprichter, Henry Ford, en 'Adidas' is afgeleid van Adolf "Adi" Dassler. 'IKEA' combineert de initialen van oprichter Ingvar Kamprad met Elmtaryd en Agunnaryd, de boerderij en het dorp waar hij opgroeide. Deze techniek voegt een persoonlijk tintje toe aan het merk.
 • Geografische inspiratie: Plaatsnamen benadrukken de herkomst of inspiratiebron van een merk. 'Amazon', vernoemd naar de grootste rivier op aarde, en 'Fiji Water', vernoemd naar het eiland Fiji. Geschikt voor merken die hun locatie als een sleutelaspect willen benadrukken.
 • Vernieuwend standpunt: Neem een uniek standpunt in bij het bekijken van je product. Zoals 'Red Bull', wat energie en kracht suggereert, afgeleid van de associatie met stieren en energie. Een ander voorbeeld is 'Twitter', een naam die de snelle en korte aard van communicatie op het platform weerspiegelt, vergelijkbaar met het getjilp van vogels.
 • Concentreer en vereenvoudig: Verkort een langere naam tot iets kernachtigs. 'FedEx', de verkorte vorm van Federal Express, is een goed voorbeeld van een vereenvoudigde, maar krachtige merknaam.
 • Speel met spelling: Creëer een onderscheidend merk door de spelling aan te passen. 'Lyft', bijvoorbeeld, is een creatieve draai aan het woord 'lift', passend bij een ridesharing-app.
 • Verhaal vertellen: Gebruik je merknaam om een verhaal of visie te delen. 'Nike', vernoemd naar de Griekse godin van de overwinning, roept beelden op van overwinning en succes in sport.
 • Inspiratie uit muziek: Band- en artiestennamen weerspiegelen vaak hun imago en muziekstijl. 'The Beatles', met een woordspeling op 'beetles' en 'beats', en U2, dat zowel 'you too' als een spionage vliegtuig kan betekenen, zijn goede voorbeelden. Hedendaagse artiesten zoals 'Drake' (een bijnaam die verwijst naar zijn middennaam), 'Cardi B' (afgeleid van haar bijnaam Bacardi), en 'Post Malone' (geïnspireerd door een online 'rap name generator') kiezen namen die zowel unieke persoonlijkheden als verhalen uitdrukken.

Stap 3: Maak een shortlist

Selecteer de beste ideeën en overweeg welke naam het beste aansluit bij de boodschap en stijl van je merk.

Stap 4: Ken je doelgroep

Hoe zal je doelgroep reageren op de verschillende merknamen? Kies een naam die aantrekkelijk, memorabel is en aansluit bij de waarden van je doelgroep.

Stap 5: Controleer de beschikbaarheid

Zorg dat de gekozen merknaam uniek is. Controleer handelsmerken, domeinbeschikbaarheid en sociale media.

Stap 6: Visualiseer het merk

Stel je voor hoe de merknaam eruit zou zien in een logo en op marketingmaterialen. Een sterke visuele connectie kan de impact van je merknaam vergroten.

Stap 7: Vraag om feedback

Bespreek je ideeën met medestudenten, docenten of professionals uit de industrie. Hun feedback kan je helpen bij het maken van de definitieve keuze.

Door deze stappen te volgen, ontwikkel je niet alleen een krachtige naam voor je merk, maar doe je ook waardevolle ervaring op in de techniek van branding en grafisch ontwerp. Veel succes met het kiezen van je perfecte merknaam!


Hoe kies je de perfecte merknaam: casestudy

Stap 1: Identificeer de essentie van het merk

 • Uniek verkooppunt: Budgetvriendelijke, avontuurlijke reizen voor jonge mensen.
 • Kernwaarden: Avontuur, toegankelijkheid, jeugdigheid, gemeenschap, milieubewust, eenheid met de natuur.

Stap 2: Creatieve naamgevingstechnieken

 • Acroniemen: "AYA" (Adventure Young Adults) - Dit acroniem is breed en aantrekkelijk voor jongvolwassenen.
 • Woordcombinaties: "Odysse-Y" - Een moderne draai aan 'Odyssey', met de 'Y' die staat voor 'Young', benadrukt avontuur gericht op jongeren.
 • Latijnse namen: "VitaVagari" - 'levensreis', biedt een poëtische en diepere betekenis, aantrekkelijk voor jonge reizigers.
 • Mythologie: "AthenaWays" - Verwijzend naar de godin Athena, ideaal voor slimme en doordachte reizen.
 • Natuur en ontdekking: "VerdeVenture" - Combineert 'verde' (groen) met avontuur, wat een chique en natuurgerichte indruk geeft.
 • Unieke concepten: "Nomad" - Vangt de geest van avontuurlijke en onafhankelijke reizen in één woord.
 • Extra optie: "ExplorEase" - Legt nadruk op het gemak van verkennen, zonder direct te refereren aan budget.

Stap 3: Maak een shortlist

 • AYA
 • Odysse-Y
 • VitaVagari
 • AthenaWays
 • VerdeVenture
 • Nomad
 • ExplorEase

Stap 4: Ken je doelgroep

Overweeg hoe jonge reizigers zullen reageren op elke naam. Ze zoeken naar namen die zowel het avontuurlijke als het budgetvriendelijke aspect benadrukken.

Stap 5: Controleer de beschikbaarheid

Onderzoek de beschikbaarheid van domeinnamen en handelsmerken voor de namen op de shortlist om uniciteit te waarborgen.

Stap 6: Visualiseer het merk

Experimenteer met verschillende logo-ontwerpen en marketingmaterialen om te zien hoe de namen in visuele branding kunnen worden omgezet.

Stap 7: Vraag om feedback

Verzamel feedback van je doelgroep en industrieprofessionals om te bepalen welke naam het beste past bij het merk en de waarden ervan. Deze input is cruciaal om ervoor te zorgen dat de gekozen naam goed aansluit bij de doelstellingen en identiteit van het merk.


Van shortlist tot logo-ontwerp

De Keuze: VerdeVenture

Na zorgvuldige overweging hebben we besloten om "VerdeVenture" als onze merknaam te kiezen. Deze naam combineert twee elementen om de essentie van het merk op een unieke en betekenisvolle manier over te brengen.

Uitleg: De naam "VerdeVenture" combineert twee elementen om de essentie van het merk op een unieke en betekenisvolle manier over te brengen. Het woord "Verde" is afgeleid van het Spaanse woord voor "groen" en benadrukt milieubewustzijn en natuurlijke schoonheid. Dit geeft aan dat het merk zich inzet voor milieuvriendelijke reizen en het verkennen van natuurlijke omgevingen. Tegelijkertijd is het woord "Venture" synoniem aan avontuur en ondernemingsgeest, wat de nadruk legt op de avontuurlijke aspecten van de reizen die worden aangeboden.

Context: De naam "VerdeVenture" weerspiegelt de unieke positionering van het merk als een aanbieder van avontuurlijke reizen die zich onderscheiden door hun milieubewuste benadering. Voor jonge reizigers die op zoek zijn naar spannende avonturen in harmonie met de natuur, biedt "VerdeVenture" een aantrekkelijke optie. Deze naam roept beelden op van groene landschappen, adembenemende natuurlijke schoonheid en de opwinding van avontuurlijke ontdekkingen. Het benadrukt het feit dat reizigers met dit merk niet alleen op zoek zijn naar avontuur, maar ook naar een diepere verbinding met de natuurlijke wereld. "VerdeVenture" belichaamt daarmee zowel het groene ethos als de avontuurlijke geest van het merk, waardoor het een sterke en betekenisvolle merknaam is.

Aanbevelingen voor Logo-ontwerp

 1. Modern lettertype: Voor "VerdeVenture" is een modern en dynamisch lettertype aanbevolen. Dit type lettertype straalt jeugdige energie en avontuur uit.
 2. Gestileerde V's: Je kunt de V's in een uniek en creatief lettertype ontwerpen waarbij ze samen een gestileerde V-vorm vormen. Dit kan een visueel aantrekkelijk en herkenbaar beeld creëren.
 3. Verbonden V's: Laat de twee V's elkaar op een bepaalde manier overlappen of verbinden om een gevoel van eenheid en avontuur te creëren. Dit kan de nadruk leggen op de harmonie tussen avontuur en milieubewustzijn.
 4. Natuurlijke elementen in de V's: Voeg natuurlijke elementen toe, zoals bladeren, bergen of golven, in de V's om de focus op milieubewustzijn te benadrukken.
 5. Symbolische Elementen: Elementen die zowel natuur als avontuur uitbeelden, zoals groene landschappen en avontuurlijke reissymbolen, kunnen worden opgenomen in het logo.
 6. Kleurgebruik: Levendige groentinten en aardse kleuren zijn effectief om het milieubewuste aspect en natuurlijke schoonheid te benadrukken. Combinaties met avontuurlijke kleuren kunnen de avontuurlijke geest accentueren.
 7. Interactie tussen 'Verde' en 'Venture': Een creatieve interactie tussen de woorden 'Verde' en 'Venture' in het logo kan een uniek visueel element zijn. Overweeg bijvoorbeeld om de 'Verde' in een groenere kleur te benadrukken en 'Venture' in een avontuurlijke stijl weer te geven.
 8. Minimalistische Stijl: Een strak en minimalistisch logo-ontwerp kan breed aantrekkelijk zijn en zorgt voor eenvoudige toepassing op diverse marketingmaterialen.

Door deze aanbevelingen te volgen, kan "VerdeVenture" een sterk en aantrekkelijk visueel merkimago ontwikkelen dat de essentie van het merk perfect weerspiegelt. Het logo wordt een essentieel onderdeel van de merkcommunicatie en helpt om het verhaal en de waarden van het merk effectief over te brengen.